Suora maksimaalinen hapenottokyvyn KUNTOtesti - VO2Max testi
Suora maksimaalinen hapenottotesti tarkoittaa uupumukseen asti suoritettua testiä, jossa hengityskaasuanalysaattorin avulla mitataan hengityskaasuja. Hengityskaasuja mittaamalla selviää maksimaalinen hapenottokyky (VO2max) ja ventilaatiokynnykset. Kuntotestin aikana mitataan myös laktaatteja sormenpäästä, joiden avulla määritämme harjoituskynnykset. VO2max, eli maksimaalinen hapenottokyky, on suurin mahdollinen määrä happea jonka kroppa voi hyödyntää raskaan suorituksen aikana.
Aerobinen- ja anaerobinen kynnys (ensimmäinen ja toinen laktaattikynnys)
Kynnysarvot kertovat millä sykkeellä ja intensiteetillä harjoittelet tiettyä aluetta tai ominaisuutta. Kuntotestipalautteessa käymme läpi eri kestävyysalueet ja annamme vinkkejä kunnon kehittämiseen ja kestävyysharjoittelun suunnitteluun.
Energia-aineenvaihdunta
Mittaus antaa osviittaa siitä missä suhteessa rasva ja hiilihydraatti palaa liikunnan aikana, esimerkiksi paras sykealue rasvanpolttoon. Data saadaan RER (respiratory exchange ratio) arvosta, eli hiilidioksiidin ja hapen suhteesta.
Epäsuora laktaattitasotesti
Helsingin testilaboratoriossa voimme toteuttaa testin myös submaksimaalisesti, mikäli et halua suorittaa kuntotestiä uupumukseen asti. Tällöin testi lopetetaan kun anaerobinen kynnys on ylitetty. Näin sinun ei tarvitse vetää aivan äärirajoille.
Soita testaajalle 0505602023
Kuntotestipalaute
Saat kattavan palautteen paikan päällä tiloissamme Helsingin Metsälässä ja varaamme aikaa myös keskustelulle ja kysymyksille. Kuntotestiraportin lähetämme sähköpostiin heti palautekeskustelun jälkeen. Testin analyysissä pyrimme noudattamaan Suomen testausverkoston standardeja ja testidata analysoidaan objektiivisesti. Pyrimme esittämään tulokset mahdollisimman ymmärrettävästi, jotta tulokset saadaan hyödynnettyä harjoittelussa ja harjoittelun suunnittelussa.
Laitteisto
Testauslaitteistona toimii Cortex Metalyzer 3B, Eaglenos laktaattimittari ja InBody 770. Suoran hapenottotestin tai laktaattitasotestin voi suorittaa juosten tai pyöräillen, tai jopa soutuergolla tai rullasuksilla (tasatyöntö). On myös mahdollista erikseen sopia testistä omalla pyörällä ja harjoitusvastuksella.
Kenelle kuntotesti sopii
Suora hapenottotesti sopii kenelle tahansa perusterveelle, joka haluaa selvittää aerobisen kestävyyskuntonsa tason, sekä saada työkaluja sen kehittämiseen.
Testiin valmistautuminen
1. Tule testiin täysin terveenä. Jos epäilet jotain pidempiaikaista tai vakavampaa sairautta, selvitä tilanne ensin lääkärin kanssa.
2. Älä juo alkoholia 24 tuntiin ennen testiä äläkä kahvia kahteen tuntiin ennen testiä.
3. Varmista riittävä palautuminen, jotta pystyt maksimaaliseen suoritukseen. Älä tee mitään kovaa, tai täysin uutta harjoitusta pariin päivään ennen testiä.
4. Ota mukaan urheiluvaatteet ja juoksu- tai mahdolliset pyöräkengät. Meiltä löytyy Shimanon ja Lookin maantiepolkimet, sekä shimanon maastopolkimet.
5. Ota mukaan pyyhe ja vaihtovaatteet, mikäli haluat käydä suihkussa.
iNBODY-KEHONKOOSTUMUSMITTAUS
InBody-laite mittaa kehonkoostumusta tarkasti ja antaa todella kattavan raportin. Itse mittauksessa ei mene kuin muutama minuutti, mutta varaamme aikaa tulosten läpikäymiseen ja analysointiin.
InBody mittauksessa selviää:
-
Kokonaispaino (kg)
-
Kehon rasvaton massa (kg)
-
Lihasmassa (kg)
-
Rasvakudoksen määrä (kg)
-
Rasvaprosentti (%)
-
Kehon nesteet/vedet (solun sisäiset / solun ulkoiset) (l)
-
Painokontrollitavoite (kg)
-
Lihastasapaino (kädet, jalat ja keskivartalo)
-
Raajojen puolierot
-
Vyötärö-/lantiosuhde (WHR)
-
Perusaineenvaihdunta (kcal)
-
Kehon painoindeksi (BMI)
-
Viskeraalirasva (sisäelimien ympärillä olevan rasvan pinta-ala)
Mittausta ajatellen on hyvä olla syömättä ja juomatta pari tuntia ennen testiä (pienellä välipalalla ja nesteytyksellä ei ole suurta vaikutusta).